Hoe scoor je een echt goedkope autoverzekering?

auto

De autoverzekering is een verzekering waar je in Nederland evenals in het merendeel van de andere Europese landen jammer genoeg niet onderuit kan. Nu ja echt jammer is dat eigenlijk niet, want net door de verplichting die ervoor geldt kan je altijd rekenen op een bepaalde bescherming tegen een aanzienlijke schadeclaim wanneer er zich een ongeval voordoet. Ondanks het feit dat de autoverzekering dus eigenlijk zeer interessant is spreekt het voor zich dat het een beetje vervelend is dat je ervoor een bepaalde premie dient te betalen. Dit nadeel kan grotendeels worden beperkt door het afsluiten van een echt goedkope autoverzekering. Is het voor jou echter niet helemaal duidelijk hoe je dat nu precies voor elkaar kan krijgen? Dan moet je vooral even snel verder lezen!

1.) Door de verschillende autoverzekeringen te vergelijken

Een goedkope autoverzekering afsluiten is in de basis sowieso alleen maar mogelijk wanneer je ervoor kiest om de diverse autoverzekeringen op de markt met elkaar te vergelijken. Het uitvoeren van zo’n vergelijking doe je overigens niet alleen maar om de goedkoopste premie te achterhalen. Daarnaast is het namelijk ook zo dat je door te vergelijken alleen een duidelijk beeld kan krijgen van de polisvoorwaarden waar je op kan rekenen. Het uitvoeren van een vergelijking was vroeger eigenlijk niet zo populair. Dit omwille van meerdere redenen, namelijk:

  1. Mensen sloten hun autoverzekering het liefste af bij hun vaste verzekeraar;
  2. Het uitvoeren van een autoverzekering vergelijking nam veel tijd in beslag; 

Wanneer je een echt goedkope autoverzekering wil kunnen afsluiten zal het al snel duidelijk worden dat je eigenlijk niet om het uitvoeren van een vergelijking heen kan. Dit onder meer omdat de onderlinge concurrentie tussen de verschillende verzekeraars echt zeer aanzienlijk is. Dat is ook logisch, want niet voor niets is de autoverzekering één van de vaakst afgesloten verzekeringen van Nederland. Het uitvoeren van een vergelijking wijst je meteen de weg in de juiste richting. 

Hoe kan je autoverzekeringen vergelijken?

Indien je een autoverzekering wil vergelijken kan je daarvoor op twee verschillende manieren te werk gaan of eigenlijk op drie. In eerste instantie kan je natuurlijk de vergelijking nog altijd op klassieke wijze uitvoeren. Dan ga je er met andere woorden voor kiezen om manueel bij verschillende verzekeraars een offerte aan te vragen. Op basis van de resultaten van je offerte-aanvragen zal je dan uiteindelijk een bepaalde keuze maken. Deze werkwijze kost echter bijzonder veel tijd en is bijgevolg ook als weinig efficiënt te bestempelen. Het kan gelukkig ook anders:

  1. Door het uitvoeren van een vergelijking op een vergelijkingssite; 
  2. Door het uitvoeren van een vergelijking op de website van een verzekeraar; 

Beide opties zijn echt veel interessanter en vooral efficiënter dan het uitvoeren van een manuele vergelijking. Echter moet het gezegd dat de eerste optie veruit de interessantste is. Dit niet in het minst omdat je op die manier een echt objectief beeld krijgt van de markt. Dat is iets wat op de website van een verzekeraar soms wat minder het geval is. Wil je dus een echt goedkope autoverzekering afsluiten? Dan moet je hier zeker rekening mee houden.

2.) Door het eigen risico indien vereist aan te passen

Het eigen risico en dan vooral de kracht van dit onderdeel van de autoverzekering is één van de meest onderschatte factoren waarmee je kan besparen. Veel mensen benutten heel wat interessante mogelijkheden om tot een goedkope autoverzekering te kunnen komen, maar ze zien deze volledig over het hoofd. Dat is helemaal niet terecht. Standaard is het zo dat een verzekeraar ervoor kiest om de kerk in het midden te houden voor wat het eigen risico betreft. Dit betekent dat je niet te veel moet betalen bij een schadegeval, maar anderzijds kan je ook niet rekenen op de meest voordelige verzekeringspremie. Je kan het eigen risico echter gedeeltelijk aanpassen. 

Voor heel wat mensen geldt dat ze het eigen risico van de autoverzekering ongemoeid laten omdat ze vermoeden dat deze omwille van het wettelijke karakter van de verzekering niet kan worden aangepast. Dat is niet juist. Het eigen risico is standaard wel degelijk aan te passen. Je dient er wel rekening mee te houden dat dit slechts mogelijk is binnen bepaalde limieten. Dat spreekt echter voor zich. Anders zou de verhouding uiteraard volledig uit perspectief worden getrokken. Hoe dan ook, wil je echt kunnen rekenen op de goedkoopste autoverzekering? Dan is het eigen risico bereidwillig verhogen zeker en vast iets wat je zou kunnen overwegen. 

3.) Door geen “overkill” autoverzekering af te sluiten

Het spreekt voor zich dat je alleen maar kan rekenen op een echt goedkope autoverzekering wanneer je geen dekkingen afsluit die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Dit begint uiteraard in eerste instantie bij de keuze van het type autoverzekering. Heb je bijvoorbeeld een oud voertuig of leg je eigenlijk nauwelijks kilometers af? Dan is het wellicht de meest interessante keuze om te kiezen voor het afsluiten van een WA-verzekering. Een beperkt en zeker een volledige cascoverzekering zullen immers in de praktijk absolute overkill zijn. Het spreekt voor zich dat dit niet voor iedereen geldt. Ben jij bijvoorbeeld iemand die een nieuwe, dure auto heeft aangekocht? Of leg je elk jaar een groot aantal kilometers af? Dan is het afsluiten van een completere verzekering uiteraard wel interessant. De allrisk kan dan bijvoorbeeld zeker een aanrader zijn.

Niet alleen de keuze op vlak van het soort autoverzekering polis is van belang. In de praktijk zijn er namelijk ook nog heel wat extra dekkingen af te sluiten. Het kan hierbij dan bijvoorbeeld gaan om een bestuurdersverzekering, maar ook om een verzekering voor pech onderweg. Ook hiervoor geldt dat je altijd goed de afweging dient te maken of je deze nodig hebt of niet. Hou er bovendien bij de pechverzekering ook rekening mee dat deze over een aparte dekking kan beschikken voor in eigen land en voor in het buitenland. Hoe dan ook, zou je graag met zekerheid een echt goedkope autoverzekering willen kunnen afsluiten? Dan is het een absolute must om ervoor te zorgen dat je geen dekkingen gaat afsluiten waar je eigenlijk helemaal geen behoeften aan hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *