Hier moet je aan voldoen om buschauffeur te worden

Je bent er over uit: je wilt buschauffeur worden. Een mooi beroep, want iedere dag doe jij je uiterste best om mensen op tijd op hun bestemming te brengen. Ritjes door de chaotische stad, in de file op de snelweg, of minder blije passagiers; je zal er dagelijks mee te maken krijgen. Het is dus niet gek dat er een aantal functie-eisen bestaan voordat je buschauffeur mag worden. Hieronder lichten we toe waar je allemaal aan moet voldoen voordat je zo’n grote wagen mag besturen.

Rijbewijs

Je dient al in het bezit te zijn van rijbewijs B. Met dit rijbewijs mag je een personenauto besturen. Heb je dit nog niet? Dan moet je eerst je autorijbewijs halen voordat je aan je praktijklessen en bus theorie kan gaan beginnen. Ook is het handig om als buschauffeur in bezit te zijn van een eigen auto. Je moet vaak je eigen vervoer van en naar de opstapplaats regelen. Vervoersbedrijven kunnen hier om vragen als vereiste.

Opleidingsniveau

Als je als buschauffeur aan de slag wilt gaan, moet je minimaal over MBO2-niveau denk- en werkniveau beschikken. Dit omdat je de Nederlandse taal goed moet spreken en verstaan om te kunnen communiceren met passagiers en aanwijzingen op de weg op te kunnen volgen. Daarnaast zijn sociale vaardigheden ook belangrijk. Zoals al eerder vermeld, moet je goed overweg kunnen met reizigers, maar ook met je toekomstige opdrachtgever.

Flexibiliteit

Bussen rijden niet alleen van negen tot vijf: jij hebt dan dus ook geen negen-tot-vijf-mentaliteit. Bussen rijden dag en nacht en je moet je ook flexibel kunnen opstellen om op alle tijden van de dag te kunnen rijden. Is dit geen probleem voor jou? Dan is het beroep zeker wat voor jou. Daarnaast dien je er ook representatief uit te zien en je als een gastheer te gedragen: je bent immers het visitekaartje van het bedrijf. Servicegerichtheid en vriendelijkheid zit in jouw bloed.

Enthousiast geworden? Kijk voor meer informatie op www.abcrijopleidingen.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *